Srbin iz Kraljeva preko interneta naručio aparat za povećanje muškosti, pa se ŠOKIRAO KADA JE OTVORIO KUTIJU

Ohrabren da svoj hronični problem može da riješi za 2.200 dinara, a vidjevši reklamu za onlajn kupovinu preko jedne od društvenih mreža Petar. Đ. iz Kraljeva naručio je aparat za povećanje muškosti. Jedva je iščekao da mu poštom stigne paket, platio je pouzećem, kad umjesto čudesnog aparata dobio je – lupu! Tad je i shvatio da je prevaren.

Petar Đ. je samo jedan primjera od mnošto razočaranih i lakovjernih građana, koji su se odlučili da kupe proizvod preko interneta, a ponijeti obećavajućom fotografijom i pristupačnom cijenom. Dešavalo se i da umjesto željenog proizvoda građani dobiju jabuke, a bilo je i lijepo upakovanih – cigli, pa i betona! Svega, umjesto poručenog. A kad shvate da su prevareni, već je kasno.

Siva zona idealna za prodaju odeće, obuće, mobilnih telefona…

U sivoj, onlajn zoni kupovine najviše se prodaju odjeća, obuća, mobilni telefoni i igračke. I tu su najveće i prevare.

– Na žalost, preko 90 odsto prodaje preko interneta se dešava u sivoj zoni, a privučeni reklamom i primamljivom cijenom, građani se olako odlučuju za tu kupovinu, a da ne provjere ko je prodavac. I onda se desi da budu prevareni i da nasjednu – priča Goran Papović iz Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije.

Siva zona trgovine bez kontrole

Ove vrste prevara dešavaju se uglavnom preko društvenih mreža, a naročito su izražene u posljednjih godinu dana. Razlog je jednostavan, lako može da se dopre do velikog broja potencijalnih kupaca, nema kontrole prodaje, pa eto prilike za odličnu i laku zaradu. A kada se prevara desi, kupac nema kome da se žali, jer je i on (sa)učesnik u sivoj zoni trgovine.

– Uglavnom ih privuče niska cijena. Šema je jasna, prodavac ostavi mobilni broj telefona ili imejl adresu, koju često mijenja te mu se ne može ući u trag. A kad roba stigne, a kupac bude razočaran, on nema način da je reklamira niti kad plati pouzećem ili direktno na račun prodavca, da novac povrati – ukazuje Papović.

A šta ako vas prevare…

Ono što prevarenima ostaje jeste da se obrate ogranizacijama potrošača, koji lociraju i objavljuju javno adrese sa kojih se obavlja prevarantska onlajn prodaja. Drugi način je da prijave policiji. Ali da do toga ne bi došlo, kako ukazuje naš sagovornik, kupujte robu kod registrovanih onlajn prodavaca, jer sve drugo je kupovina “mačke u džaku”, bukvalno.

Tek se sprema kontrola društvenih mreža i sistemsko rješenje

Ipak, ohrabruju najave da će se kontrolisati prodaja preko društvenih mreža. Država će to činiti za akciznu robu koja se prodaje preko Fejsbuka i Instagrama, jer osim tradicionalne realne sive ekonomije, u zamahu je i ona u sivoj zoni trgovine koja se obavlja preko društvenih mreža i to naročito akcizne robe. U pripremi je sistemsko rješenje, a u fokusu će naročito biti prodaja dijatetskih suplementa preko Interneta, za početak.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *